CV

Johan Rydh gjorde sin operadebut på Stockholmsoperan redan som 10-årig gossopran i Carmen!

Johan, född 1967, är utbildad vid Operastudio 67 samt Teater- och Operahögskolan i Göteborg.

Direkt efter sin utbildning debuterade han våren 1996 på Göteborgsoperans stora scen som Hans i Äppelkriget och har sedan dess varit engagerad i olika uppsättningar på bl a Göteborgsoperan, Den Norske Opera, Staatsoper Stuttgart, Musikteatern i Värmland, Ystadsoperan, Nya utomjordiska, Södertäljeoperan, Vadstena akademien och Folkoperan.

Särskilt på Folkoperan har han sedan 2001 framträtt i flera stora roller som Harry i Jeppe – den grymma komedin av Sven-David Sandström, Wotan i Wagners Rhenguldet, Enrico i Donizettis Lucia di Lammermoor och Guglielmo i Mozarts Cosi fan Tutte.  Han har sjungit Renato i Verdis Maskeradbalen och titelrollen i Rigoletto, Enrico i Lammermoor och Scarpia i Puccinis Tosca.

Våren 2005 0ch 2007 sjöng han rollen som Akilles i den Norske Operas uppmärksammade uppsättning av Julius Caesar i Egypten.

Han har varit engagerad vid Staatsoper Stuttgart, där han sjöng översteprästen i Glucks Alceste, Greven i Figaros bröllop och Eol i uruppförandet av JM Kraus Aenas i Carthago.

I Tyskland har han också samarbetat med ”l´arte del mondo” och medverkat vid Musikfestspelen i Potsdam Sansoussi, där sommaren 2013 Johann Abraham Peter Schulz: Peters Bröllop uppfördes för första gången sedan 1700-talet. Föreställningen var också senare under sommaren en del av Copenhagen Opera Festival. Nu senast 2014 deltog han som Liacore i uppsättningen av Händels Giove in Argo vid Händelfestspelen i Halle.

Han har under många somrar deltagit i Ystadsoperans olika uppsättningar och framträdde senast vid operans 35-årsjubilem, sommaren 2013

Han har sjungit  Ariodade i Händels Xerxes med Den Nye Opera i Esbjerg och Köpenhamn medverkat som  Escamillo i Opera på Skärets uppsättning av Carmen.

På  Wermlands Operan i Karlstad har han varit en återkommende gäst alltifrån uppsättningen av  Werles Bortbytingen, en opera baserad på Selma Lagerlöfs berättelse. Han har där också sjungit  Pilatus i den sceniska versionen av Bachs Johannes passion. För säsongen 2014-2015 är han engagerad i teaterns uppsättning av Trilogin.

Johan Rydh kan höras på skivorna  Musik på Tre Kronor, med musik av bl a A von Duben, och Hertig Magnus och sjöjungfrun, av Ivar Hallström. Han kan både ses och höras som Översteprästen i Stuttgartoperans uppsättning av Alceste från 2006. (NTSC 101251)

Johan är även en mycket uppskattad solist vid konserter och i körverk och har fått lysande recensioner för sina poetiska och klangsköna tolkningar av Stenhammar och andra svenska kompositörer

. Ur repertoaren

J S Bach: Magnificat, F-dur mässa, Juloratoriet, Johannespassionen

Brahms: Ein Deutsches Requiem

Haydn: Årstiderna, Theresienmesse

Händel: Messias

J H Roman: Jubilate

Lars Erik Larsson: Förklädd Gud

Allan Petterson: Barfotasånger

Tormis: Järnets Förbannelse

Schumann, Brahms, Schubert samt klassiska svenska romanser

Operaroller bl a

Bizet, Carmen: Escamillo, Zuniga, Morales och Dancaire

Bellini, Il Pirata:Ernesto

Donizetti, Lucia di Lammermoor: Enrico

Gluck, Alceste: Överstepräst/Thanatos

Händel, Julius Ceasar: Achilla

Händel, Xerxes: Ariodate

Händel, Giove in Argo: LLiacone

Leoncavallo, Pajazzo: Silvio

Lully, Acis et Galatée: Polyphéme

Mozart, Cosi fan tutti: Guglielmo Mozart, Don Giovanni: Don Giovanni

Mozart, Le Nozze di Figaro, Conte Almaviva

Puccini, Tosca: Scarpia

Ullmann, Der Kaiser von Atlantis: Der Kaiser

Wagner, Rhenguldet: Wotan

Verdi, Maskeradbalen: Greve Horn, Renato

Verdi, Rigoletto:Rigoletto

Baritone